Zdravlje i bilje
23
Okt

Papričica

Papričica je višegodišnja biljka uspravne stabljike sa kopljastoovalnim listovima na drškama. Cveta u proleće i leto, cvetovi su bele boje, a plod je različitog oblika, što zavisi sve od vrste paprike. Tako da može biti žute boje, svetlo-zelene boje, crvene, tamno-zelene, pa i ljubičaste. E, sad se pitate kako ljubičaste. Ja sam imala papriku koja je bila baš ljubičasta, sitna i jako ljuta.

Ljutooo...

Paričica potiče iz Južne Amerike, za upotrebu se koriste bobice ubrane potpuno zrele sa delom peteljke. Suše se na otvorenom, na suncu, povezane u buketiće ili venčiće. Ako želite da papričicu imate preko cele godine, pokušajte je iščupati iz zemlje sve sa korenom, tako iščupanu stavite u saksiju, sa humusom pomešanu sa malo zemlje. Polivajte po potrebi i neka bude na svetlosnoj strani (do prozora). Sušenu papričicu možete da istčete u prah zajedno sa semenom u avanu, pritom će njene aktivne supstance lakše apsorbovati u organizmu. Papričica sadrži više vitamina kapsaicin, e to papričici daje specifičan ljut ukus, zatim soli i prirodne oligo-elemente, eterično ulje i lecitin. Ppričica je izuzetno korisna za stimulaciju krvotoka, regulisanja rada creva, disfunkcije jetre. Zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima, štiti sve ćelije organizma.

Napomena

U slučaju povećane kiseline i čira u želucu i zapaljenja bubrega papričice treba uzimati oprezno, zavisno od individualne tolerancije.

Hrana

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara