Zdravlje i bilje
14
Apr

Sremuš- medveđi luk, čistač krvi...

U ovom priodu morate u svoj jelovnik uvrstiti divlju jestivu biljku, koja neverovatnom brzinom čisti organizam od toksina.

Sremuš, ili ti medveđi luk jedna je od prvih prolećnih vitaminskih salata. Nutricionisti poručuju da je odlična u borbi protiv visokog krvnog pritiska i holesterola. Štaviše oboleli mogu sa uzimanjem sremuša da stabilizuju visoki krvni pritisak, i bar tri meseca oporave jetru od lekova i istovremeno smanje holesterol. S proleća medveđi luk, čisti krv, žuč, jetru od štetnih zimskih produkata metabolizma. Toliko je efikasan da ga čak i medvedi traže posle dugog zimskog sna da bi očistili želudac, creva i krv. Osim alicilina koji deluje kao antibiotik, sremuš sadrži etarsko ulje sa alisulfidima slično onom u belom luku, biološke katalizatore i polisaharide. Mladi listovi imaju vitamin C, karotin, dok lukovice sadrže manje lekovitih sastojaka.. Travari kažu da smiruje kašalj, jača srce i oslabljeni srčani mišić, štiti srce od infrkta, usporava aterosklerozu krvnih sudova širi ih i smanjuje visok krvni pritisak. Zatim poboljšava apetiti, otklanja smetnje sa varenjem, smiruje upalu sluzokože želuca, smiruje rad mokraćnog mehura, smanjuje bolove od artritisa...

Tinktura od listova sremuša

  • 200 gr listova sremuša
  • litar lozovače

Usitnjene listove prelite rakijom, odmah zatvorite i ostaviti da odstoji dvadeset dana, ali povremeno promućkajte. Tečnost procedite posle dvadeset dana, prelijte u tamnu teglu, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mestu. Uzimajte dva do tri puta dnevno po kašičicu umešanu u malo mlake vode.

Med od sremuša

  • 3 dl svežeg soka sremuša
  • 1 kg meda

Umešajte sok u med i uzimajte dve do tri kašičice na dan. Koristi se za disajne organe i jačanje organizma. Da bi se postigao najbolji efekat, sremuš treba brati od Mladenaca koji su 22 marta, do Đurđevdana 6 maja kada još nije toliko ljut i gorak.

Sok od sremuša

Listove sameljite i iz njih iscedite sok pomoću cediljke ili sokovnika. Uzimajte ga jednu do tri kašike na dan s vodom, čajem ili jogurtom, odmah pošto ga pripremite.Koristi se za čišćenje krvi, žuči i jetre.

Vino

  • 2, 5 dl belog vina
  • 50 gr listova sremuša

Vinom prelijte usitnjene sveže listove i poklopite. Posle 15 do 20 minuta procedite, zasladite medom i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara