Zdravlje i bilje
21
Sept

Borac protiv bakterija

Crna slačica je nenadmašan borac protiv bakterija. Gaji se širom sveta kao industrijska i lekovita biljka, a seje se u rano proleće ili već krajem zime ako je vreme pogodno. Žanje se u leto dok je stabljika još zelena, kada lišće počne opadati, ljuske požute i seme sasvim potamni. Slačica spada u medonosno bilje jer ima dosta nektara i polena. Najviše se koristi seme, ali široku primenu ima i ulje slačice.

Blagotvorno ulje

Destilacijom se iz semena slačice dobija ulje koje je vrlo efikasno sredstvo u borbi protiv bakterija i parazita, ali ako se nestručno koristi, može da izazove teško trovanje pa čak i smrt. Bezbojno je ili žućkasto, ljutog i prodornog mirisa, izaziva suzenje, jako iritira sluzokožu, a ukoliko se dugo drži na kži može da izazove plikove i rane. Ulje se rastvara u etru, alkoholu ili vodi. Oblozi od slačice pospešuju cirkulaciju, što naročito pomaže u slučaju akutne upale zglobova i nerava te i išijasa. Za razliku od drugih ulja, ulje slačice prodire dublje u kožu.

Riznica vitamina i minerala

Slačica je bogata selenom, omega-3 masnim kiselinama, fosforom, magnezijumom, manganom, dijetalnim vlaknima, gvožđem, kalcijumom, proteinima cinkom i nijacinom.. Selen je poznat po svojim antiupalnim svojstvima i stoga pomaže u ublažavanju napada astme i lečenju reumatoidnog artritisa. Magnezijum snižava visoki krvni pritisak, sprečava infrakt kod ljudi koji pate od ateroskleroze, dijabetesa, srčanih problema i ublažava napade astme i migrene. Gvožđe i fosfor podstiču radnu sposobnost, a nijacin štiti nervni sistem kao i kožu. Ova biljka poznata je po svom antibakterijskom dejstvu, jer efikasno uništava sve parazite u hrani, zbog čega se vrlo često koristi kao sredstvo za konzerviranje namirnica.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara