Zdravlje i bilje
21
Jan

Ciste i kako se izboriti s njima!

Ciste su benigne tvorevine,kojemogunastatina različitim mestima u telu i veoma se često dijagnostikuju, iako je rečo dobroćudnim promenama, ponekad mogu da izazovu tegobe i da samim tim zahtevaju operativno lečenje. Ipak ne treba žuriti sa operativnim tokom, ukoliko Vaš lekar ne kaže drugačije.

Ciste na dojkama

Benigne ciste na dojkama čest su problem , naročito posle 30 godživota, a većina njih spontano nestaje naročito nakon menopauze.Smatra se da su ishrana i stres najveći krivci za nastanak ovih tvorevina. Ciste na dojkama u najvećem broju slučajeva otkrivaju se rutinski ultrazvučnim pregledom dojki, ali se mogu napipati i tokom samopregleda. Obično su meke, glatke i mogu da se pomeraju, ali ako su prilično ispunjene tečnošću i na dodir tvrde i narasle. Male cistre ne izazivaju nikakve simptome, dok one velike i tvrdje mogu izazvati bol i neprijatnost, pa se tada savetuje uklanjanje hiruškim putem.Vrlo retko vodene cisto mogu da poprime zloćudni karakter. Pre početka menstruacije kvržica se uveća, tokom iste kvržica se postepeno smanjuje. U ishranu treba uvrstiti maslinovo ulje, beli luk, laneno seme,cveklu, dosta voća i povrća.

Lekovi iz prirode!

Melemod čuvarkuće

Samleti 100gr čuvarkuće i jednu krušku, pa tome dodati kašiku meda. Dnevno uzimati dve-tri kašike melema, a čuvati ga u dobro zatvorenoj staklenoj teglici u frižideru.

Oblog od nevena

Kašiku svežih cvetova nevena preliti sa pola litre ključale vode, ostaviti da odstoji poklopljeno 20 minuta. Gazu natopiti čajem, staviti na dojke, prekriti peškirom i umotati zavojem pa ostaviti da prenoći. Naizmenično s oblogom od nevena treba koristiti i oblogu od slanog rastvora koji se pravi od 1 kašičice soli i 2dl vode. Koristi se na isti način kao i obloga od nevena. Obloge mogu da se prave i od kantarionovog čaja.

Melem za ciste

Samleti sočne listove čuvarkuće,pomešati ih sa istomkoličinom meda (300gr), drvenom kašikom izmešati sasatojke, sipati u staklenu teglu, dobro zatvoriti, a teglu umotati u foliju pa staviti u frižider. Ostaviti da stoji sedam dana, uz povremeno mešanje, a posle toga koristiti. Uzimati kašiku melema ujutru na prazan stomak, pa pola sata ništa ne jesti i ne piti. Drugu kašiku uzeti dva sata posle ručka, a treću uveče pre spavanja. Koristiti minimum 20 dana.

Ciste na jajnicima

Često se dijagnostikuju, i uglavnom izazivaju na veliki strah zbog pomisli na melignitet, ali su u velikom broju slučajeva potpuno bezopasne.Male ciste ne izazivaju uglavnom tegobe i otkrivaju se prilikom rutinskog ginekološkog pregleda, ali kad narastu mogu da izazovu bol i nelagodnost u stomaku, nadutost i osećaj punoće u stomaku odnosno poremećaj u varenju kao i pritisak na debelo crevo ili bešiku.Cista može da dovede do promene menstrualnog ciklusa. Kad se cista pojavi nakon menopauze potrebno je uraditi CA125 (tumor marker na matericu i jajnike)-

Lekovi iz prirode

Obloge od ricinusovog ulja

Vatu ili gazu natopiti ovimlekovitim uljem, staviti na stomak u predelu jajnika gde se nalazi cista, pa preko obloge staviti najlon i utopliti se. Oblogu je najbolje stavljati uveče pre spavanja držati je minimum pola sata, a zatim skloniti i ne ispirati kožu do jutra. Oblogu ne treba bacati većje sačuvati i sledeći put samo dodatno natopiti uljem. Terapiju sprovoditi duži period.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara