Zdravlje i bilje
26
Jul

Dijetalna ishrana sa 40 godina

Sa 40 godina metabolizam se usporava, pa je lakše dobiti na težini, pa čak i bez povećanog unosa hrane. Razlog tome je što se potreba za kalorijama s godinama smanjuje, izmena materija u organizmu je sporija, a mišična masa se smanjuje u korist masnih naslaga.

Ishrana u četrdesetim

DijetaŽene koje su ušle u četrdesetu godinu života, postavljaju sebi, često pitanje, šta , i koliko jesti, i da li držati dijetu?. Verovatno ste primetile da dobijate lakše kile, da je pojava celulita sve izraženija...Kupovinom raznih kremica, ulja, masažera, dolazimo do zadovoljavajućeg izgleda, ali još uvek zanemarimo ishranu, o kojoj moramo voditi računa i koja je veoma bitan faktor. Sada se pitate, šta organizmu treba?.

Belančevine

Belančevine naše telo snabdevaju važnim aminikiselinama, koje su neophodne za stvaranje probavnih izlučevina, sagorevanja masti I izgradnju mišićnih ćelija. Što ima više mišićnih ćelija, masa može bolje sagoreti.

najbolji izvor su: jaja, meso, riba, mlečni proizvodi

Arginin

Ta amino-kiselina pospešuje izlučivanje hormona rasta, koji podstiče obnavljanje tkiva i mršavljenje. Budući da se najveća količina hormona rasta oslobađa odmah nakon što se utone u san, večera treba da sadrži što više arginina.

najbolji izvor su: ćuretina, jagnjetina, govedina, piletina, riba, brokuli, banane, pomoranđe, grožđe.

Linolna kiselina

Koći apsorpciju masnoća iz hrane. Najbolji izvor je ulje semenke lana, dnevno jedna kašičica ulja.

Hrom

Hrom učestvuje u metabolizmu glukoze I sintezi masnih kiselina I holesterola, reguliše nivo šećera u krvi, poboljšava energiju I suzbija umor, a ustanovljeno je da pomaže u mršavljenju.

najbolji izvor su: pivski kvasac, tvrdi sir, integrakne žizarice, brokuli, sirove pšenične klice, šljive, krompir, cvekla, crveni luk, meso, školjke.

DijetaJednodnevna dijeta

Doručak

  • musli od dve kašičice pšeničnih pahuljica
  • jedna kašičica pšeničnih klica
  • jedna kašičica mlevenih lešnika
  • četiri sveže ili dve suve šljive
  • 2dl sojinog mleka

Ručak

  • sveži sir s povrćem
  • dve-tri šake različitih listanih salata staviti 100gr rezane cvekle iz tegle, preliti sa dve kašičice ulja.
  • Uz sir sa povrćem poslužiti 120gr krompira kuvanog u ljusci.

Užina

  • Jedna banana ili 150gr svežih šljiva.

Večera

Piletina sa brokulom. 125 gr skuvati u pari, 150 gr pilećih prsa tanko naretati, začiniti solju i biberom, pa ispžiti na dve kašičice ulja. Meso uzvaditi, a preostalu masnoću zakuvati s jednom kašikom vode i začiniti limunovim sokom. Meso i brokule preliti sosom, posuti peršunom i poslužiti sa jednom kašičicom biljnog maslaca.

Magično bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara