Zdravlje i bilje
28
Maj

Hrastova kora melem za štitnjaču

Akutna upala štitne žlezde izazivaju bakterije iz grupe strptokoka, a bolest se javlja usred širenja infekcije sa okolnih organa..krajnici, ždrelo, vratni limfni čvorovi, pokvareni zubi... Češće je zahvaćen levi režanj, a razliku od obolevanja najviše su izloženi dijabetičari. Glavni simptomi su bolovi u grlu, koji mogu biti izraženiji sa jedne strane i šire se u predelu oka, uha i vilice. Savijanje vrata prema napred, smanjuju bol, a istezanje i pritisak ga popvećavaju. Takođe prisutni su otok na prednjoj strani vrata, otežano gutanje, groznica sa povišenom telesnom temperaturom i crvenilo kože iznad štitne žlezde.

Lečenje

Terapija akutne upale štitne žlezde podrazumeva primenu antibiotika, pod uslovom da nema stvaranja gnoja. Uz terapiju koju prepisuje zvanična medicina, prepisuju se i preparati  lekovitog nilja...ivanjsko cveće, rastavić, hrastova kora, neven....

Obloge

Ivanjsko cveće

Naizmenično grgljati čaj od ivanjskog cveća i crnog sleza, a preko noći stavljati obloge od tih biljaka, ostatke nakon pripremanja čaja ne treba bacati već ih zagrejati sa malo vode i dodati kašiku dve ječmenog brašna, oblogu dobro povezati i držati preko noći.

Rastavić

Zagrevati vodu u šerpi do ključanja, a preko posude staviti sito sa iseckanim rastavićem i poklopiti. Nakon pola sata izvaditi razmekšano vruće bilje staviti ga na gazu, priviti na bolno mesto, učvrstiti maramom i držati dva sata.

Hrastova kora

Ujutru sipati u teglu usitnjene hrastove kore suve i do vrha naliti kjlučalom vodom. Teglu dobro zatvoriti, umotati u ćebe i ostaviti da odstoji preko celog dana. Uveče pred spavanje natopiti gazu ili pamučnu krpu i staviti u predelu štitne žlezde, najbolje je omotati oko vrata, a preko obloga obavezno umotati šal i držati tokom noći. Sad moram da Vam kažem , ovo sam probala kao žena koja boluje od štitne žlezde i meni je pomoglo. Postupak se radi dok se ne potroši, sedam do deset dana.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara