Zdravlje i bilje
19
Dec

Infektivne bolesti

Šarlah

Biljni čajevi, oblozi i tečnosti za ispiranje grla znatno će ublažiti tegobe izazavane ovom zaraznom bolešću.

Šta je šarlah?

Šarlah je akutna infektivna bolest, koju izaziva streptokokna bakterija. Javlja se kod dece predškolskog i školskog uzrasta, vrlo retko kod odraslih, i to najčešće u jesen. Prenosi se kapljičnim putem, a inkubacija je kratka i traje do osam dana.

Simptomi

Početni stadijum bolesti karakterišu visoka temperatura, bol u grlu i povraćenje. Nakon toga javlja se osip po telu, koža postaje suva, hrapava i svrbi. Obrazi su zaraženi, a regija oko usana dobija karakterističnu bledu boju, grlo je crveno. Osipni stadijum traje 3-4 dana, nakon čega dolazi do povlačenja svih simptoma i bolest i bolest ulazi u takozvani “prazan period“. Posle svega što Vas je zahvatilo, nije kraj, nažalost. Nastupa priod perutanja kože, gde se prvo zahvata lice, pa telo i na kraju dlanove i tabane. Ovi simptomi karakteristični su za najčešću vrstu šarlaha, takozvani scarlatina simplex.Međutim postoje i teži oblici ove bolesti kao što su scarlatina toxica, koji može izazavati komu, tahikardiju, pad pritiska. Postoji i scarlatina septica sa ulceroznom anginom gnojnimuvećanjem limfnih žlezda, ponekad i sa sepsom. Ove dve vrste šarlaha mogu imati i smrtni ioshod.

Lečenje

U terapiji se najčešće primenjuje pencilin, a upotrebom antibiotika sprečava se pojava komplikacija i daljeg širenja šarlaha. Ukoliko se bolest otkrije na vreme i pravilno leči, traje nedelju dana, nekad i kraće. Preparati na bazi žalfije, koprive, zove, hajdučice, takođe mogu da budu od pomoći prilikom lečenja ove bolesti.

Recepti

Angina

Pomešati po dve supene kašike sitni iseckanog lista žalfije, cveta i lista kičice i lista nane pa sve preliti sa 1l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i grgoljiti pre i posle jela.

Povraćanje

Pomešati po supenu kašiku sitno iseckanog lista matišnjaka i lista nane, preliti sa 4dl kjlučale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti i piti po 2dl čaja kada se oseti mučnina.

Osip

Pomešati po supenu kašiku cveta kamilice, sitno iseckanog lista koprive, lista ranjenika i lista i cveta kičice pa preliti litrom ključale vode i ostaviti poklopljeno dva sata. Procediti , zasladiti medom i piti u toku dana.

Visoka temperatura

Pomešati po 2 supene kašike sitno iseckanog cveta zove i cveta kamilice pa preliti sa 7dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, procediti i piti tri puta dnevno po 2dl pre jela.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara