Zdravlje i bilje
25
Feb

Lekovite biljne masti

Bilje je najstarija sirovina za proizvodnju lekova. Osim čajeva, melema, napitaka, od lekovitih travki, mogu da se spravljaju i podjenako delotvorne masti, koje leče kožna oboljenja. Kao podloga za njihovo pripremanje koristi se svinjska mast i lanolin (materija koja se dobija iz ovčije vune), koji je pogodniji za ovu namenu, jer se dobro apsorbuje preko kože, ne nadražuje sluzokožu, a osim toga, otporan je i na spoljne uticaje.

Neven

Koristi se za lečenje rana, opekotina, promrzlina, gljivičnih oboljenja stopala, pa čak i zloćudnih pojava na koži.

Zagrejati 500 gr svinjske masti, a zatim dodati dve šake iseckanog nevena-cvet, list, stabljika i pustiti da proključa. Skloniti, poklopiti i ostaviti da odstoji jedan dan. Sledećeg dana masu podgrejati, procediti kroz platno i sipati u čiste posude.

Koren čička

Čičkova mast nanosi se na opekotine, a primenjuje se i u lečenju čireva, rana i lišajeva.Koren se dobro opere i isecka na komadiće, tako da se što više istisne što više soka. Sok se sipa u čistu nesoljenu svinjsku mast, čija količina zavisi od toga koliko je soka isceđeno, jer njihovim mešanjem treba da se dobije gusta kašasta masa. Pripremljenu mast sipati u porcelansku posudu (nikako u metalnu), dobro je zatvoriti i čuvati u frižideru.

Divlji kesten

Mast pripremljena na bazi lanolina i ekstrata divljeg kestena, koristi se za ublažavanje tegoba izazvanih proširenim venama.

Pomešati 20 gr ekstrakta divljeg kestena sa 60 gr lanolina. Nanet na obolelo mesto i uviti ga zavojem.

Mast za lečenje hemoroida

Ekstrat lišća i kore leske, hajdučka trava i pupoljci crne topole koriste se za spravljenje masti protiv hemoroida. Pomešati 10 gr ekstrakta od lišća i kore leske, 10 gr lanolina i 25 gr masti od pupoljaka crne topole. Ovom mašću mazati hemoroide više puta dnevno. U 90 gr nesoljene svinjske masti dodati 15 gr cveta hajdučke trave i ostaviti da provri. Skloniti sa vatre, a nakon dvanaest sati otopiti mast, procediti je i sipati u pripremljene posude.

Mast protiv crvenila na koži

Mast na bazi bokvice, koprive i svinjske masti ublažava crvenilo na koži. Pomešati po jednu veliku kašiku iseckanog lista bokvice, lista koprive i 50 gr rastopljene neslane svinjske masti. Sve ovo kuvati na pari dok se ne stvori kaša.

Bolna mesta namazati, staviti gazu i zamotati zavojem, Držati oko dva sata, a nakon toga isprati mlakim čajem od kamilice.Tako spravljena lekovita mast nanosi se na upaljenu kožu šest dana, više puta dnevno.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara