Zdravlje i bilje
29
Sept

Mononuklleoza - bolest poljupca

Terapija ove bolesti je simptomatska, što znači da se medikamentima leče njene posledice. Upotrebom lekovitog bilja mogu se ublažiti tegobe i sprečiti komplikacije. Mononukleoza ili bolest poljubca zarazno je virusno oboljenje, čiji su simptomi povišena telesna temperatura, uvećani limfni čvorovi i upala grla. Ciljna grupa su adolescenti i mlađi odrasli ljudi, ali se javlja i kod dece. Prenosi se kapljično, ali i sa korišćenjem istog pribora za higijenu, kao i prljavim rukama. Javlja se tokom leta, a inkubacija traje četiri do osam nedelja, nakon čega se javljaju prvi simptomi-malaksalost, gubitak apetita i povišena temperatura. Ako se sa ovim virusom zaraze odrasli ljudi, kod dece to često prođe da se i ne primeti, ali kod odraslih, u većini slučajeva javlja se otok lica, a teška upala grla najčšći je razlog da se potraži pomoć lekara.

Nema leka apoteka

U većini slučajeva bolest prolazi sama od sebe upala grla nakon nedelju dana, povišena temperatura za dve nedelje, dok će otok limfnih čvorova proći za tri nedelje. Međutim malaksalost i bezvoljnost mogu potrajati i nekoliko meseci, pa se bolesnicima preporučuje mirovanje i uzimanje većih količina tečnosti, kako bi se organizam što uspešnije izborio sa virusnom infekcijom. Iako tradicionalana medicina nema leka za ovu zaraznu bolest, upotrebom lekovitog bilja mogu se ublažiti tegobe i sprečiti komplikacije.

Jačanje imuniteta

Poznato je blagotvorno dejstvo kineske biljke astragalus, čiji koren sadrži moćne supstance koje veoma efikasno suzbijaju razne infekcije, a korisne su i u terapiji kancera. Astragalus budi odbrambene mehanizme u telu, čineći ga izdžljivim i jačim. Ova biljka se može pronaći i kod nas, a konzumira se u obliku tinktura, macerata i čaja. Domaća biljka sa sličnim dejstvom jeste kopriva, koja je univerzalno sredstvo za jačanje imuniteta, pogodno za svakodnevnu upotrebu. Koprivu mogu da koriste i deca.

Biljke koje suzbijaju mononukleozu

Odavno je poznato da pojeine lekovite trave imaju izuzetno snažno antivirusno dejstvo, a zajedno sa biljkama koje jačaju imunitet-dobitna su kombinacija za lečenje mononukleoze. To su pre svih – ehinacea, grčka detelina i divizma, šipak. Malo je poznato da su zob i ječam super žitarice koje sadrže antioksidante i antimikrobne supstance. Kaša i musli od ovih žitarica stvoriće neprobojan štit za organizam, koji se može dodatno pojačati crnim čajem.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara