Zdravlje i bilje
17
Jan

Namirnice koje čuvaju zdravlje

Gotovo svi znaju da su visoke masnoće u krvi, a naročito holesterol pogubni za čovekovo zdravlje. Posebno loše utuču na srce i krvne sudove. Imajući na umu da su ovi ptetni faktori proizvod loše ishrane, Američka asocijacija za srce napravila je listu poželjnih namirnica u svakodnevnoj ishrani. Spisak je malo poduži, tako da svako može izdvojiti ono što voli.

Paradajz

Najviše uništava loš holesterol, brani kardiovaskularni sistem i tako podstiče normalan rad srca. Paradajz sadrži niz efikasnih biohemijskih elemenata, od kojih se posebno izdvaja likopen, zahvljujući kojem ova namirnica ima crvenu boju.

Pasulj i boranija

Porcija boranije dnevno snižava holesterol za petinu u roku od tri nedelje, i to zahvaljujući vlaknima koja ograničavaju apsorpciju masti i blagotvorno deluju na creva. Pasučj takođe snižava holesterol i reguluše krvni pritisak.

Brokoli

Veoma su delotvorni u snižavanju holesterola i šećera u krvi, pretstavlja pravu riznicu antioksidanasa, među kojima je najvađniji kvercetin, glutation, beta-karoten, vitamin C, lutein, glukarat.

Beli luk

Poželjan u jelovniku jer sadrži supstance na bazi simpora koje imaju antibiotsko dejstvo, šire krvne sudove i sprečavaju zgrušavanje krvi. U kombinaciji sa kalijumom, selenom i vitaminom A i C, ovi sastojci jačaju odbrambeni sistem organizma. Redovno konzumiranje belog luka snižava krvni pritisak i holesterol, sprečava aterosklerozu, a takođe štiti i creva od tumora.

Orasi

Snižavaju holesterol i sprečavaju pojavu srčanih oboljenja, ali samo ukuoliko se uzimaju svskodnevno, i to koliko može da stane u sopstvenu šaku. Orasi su izuzetno delotvorni jer sadrže veoma mnogo vitamina iz B grupe, a posebno B9, odnosno folne kiseline, koja sprečava taloženje masti u ćelijama. Orasi sadrže i esencijalne masne kiseline, koja obezbeđuje elastičnost krvnih sudova i razređuje krv.Visok sadržaj cinka i bakra sa vitaminom E spada u red najefikasnijih antioksidanasa.Od koštunjavog voća tu spadaju još lešnici, bademi i pistaći koji takođe imaju jako dejstvo u snižavanju holesterola, sprečavaju naslage masnih ćelija, regulišu krvni pritisak...

Znamo da limun sadrži mnogo kalijuma esencijalnih ulja koja snižavaju holesterol, kao i limunsku kiselinu koja ima dezinfikciono sredstvo, mnogo vitamina C koji neutrališe slobodne radikale i podstiče cirkulaciju.

Zeleni čaj vraća holesterol u granice normale, čisti organizam, dobar je antioksidans.Grožđe snižava holesterol, uklanja masne naslage, štiti organizam od slobodnih radikala,a zbog obilja antioksidanasa grožđe je delotvorno protiv bakterija, virusa, upala i alergija.Takođe je dobro uzimati grožđe protiv loše cirkulacije. Bogat je vitaminima A, B i C kao i raznim mineralima.

U namirnice koje čuvaju zdravlje spadaju još morski plodovi, kukuruz, soja, ovsene pahuljice, pa i crno vino koje uspešno snižava holesterol, a pomaže i u prevenciji bolesti srca. Preporučena dnevna doza je jedna-dve čase dnevno.

Život plus

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara