Zdravlje i bilje
17
Dec

Oslobodite se cista na jajnicima

Prema statistikama, svaka druga žena ima ciste na jajnicima, a uz lečenje koje prepisuje zvanična medicina, preporučuju se čajevi od lekovitih trava.

Šta su ciste?

Ciste su izrasline na tkivu ispunjene tečnošču, a na jajnicima se mogu javiti pojedinačno ili u većem broju. Najčešći uzrok njihovog nastanka jeste izostanak pucanja folikula prilikom ovulacije. Smatra se da važnu ulogu u formiranju cista imaju hormonalni poremećaji kao i upalni procesi.

Simptomi

Ciste malih dimenzija uglavnom ne izazivaju tegobe, ali se ponekad mogu javiti blagi bolovi ili pritisak u stomaku. Međutim, ukoliko se radi o većim cistama, njihovo pucanje i izlivanje sadržaja u trbučnu duplju može uzrokovati oštar, snažan bol. Iznenadni, jaki bolovi mogu nastati i usled uvrtanja velikih cista oko peteljki, torzija ciste.Osim toga mogu se javiti nepravilna ili jaka krvarenja, kao i izostanak menstruacije.Većina cista dijagnostikuje se prilikom ginekološkog pregleda.

Lečenje

U većini slučajeva ciste se povlače same pucaju, a njihov rast se može zaustaviti hormonskom terapijom.Ukoliko im je promer veći od 4cm, a medikamentozna terapija nije dala očekivane rezultate pristupa se njihovom hiruškom odstranjivanju. Fitoterapija može da bude od velike pomoći u lečenju cista na jajnicima, kao i u zaustavljanju njihovog rasta.

Pakovanje od ricinusovog ulja

Prče platna, stari peškir ili neku drugu tkaninu od prirodnih vlakana presaviti 3-4 puta, vodeći računa o tome da krpa bude dovoljno velika da pokrije celo područje koje se trtira. Natopiti tkaninu ricinusovim uljem pa priviti na donji deo stomaka u predelu jajnika. Potom umotati peškirom ili folijom, a preko toga staviti zagrejan termofor ili flašu tople vode i držati 1-2 sata. Posle upotrebe pakovanje se može sačuvati u frižideru za još nekolko primena, najviše deset, ali bi pre naredne upotrebe držati nekolko sati na sobnoj temperaturi. Pri ponovnom korišćenju dodati još ricinusovog ulja.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara