Zdravlje i bilje
6
Dec

Pčelinji Proizvodi

Najpoznatiji i najrasprostranjeniji pčelinji prizvod jeste med. Njegova lekovitost odavno je poznata, a koristi se u medicini, industriji i svakodnevnoj ishrani. Postoji čitav niz pčelinjih proizvoda koji imaju izuzetno lekovito dejstvo, ali se za razliku od meda koriste manje kao hrana a više kao lek. Među njih spadaju polen, propolis, matični mleč, pčelinji otrov, pčelinji vosak.

Polen-prah koji leči

Cvetni prah u drevnim vremenima koristio se kao eliksir mladosti. Sadrži više od 50 enzima i preko 100 drugih važnih supstanci, a smatra se da postoji mnogo sastojaka koji još nisu otkriveni. U sastav polena jeste prisustvo belančevina, masti, mineralnih materija, ugljenih hidrata, aminokiselina, fermenata, eteričnih ulja i vitamina. Odlične rezultate daje u lečenju malokrvnosti, preranog starenja, arterijske hipertenzije, arteroskleroze, cerebralne skleroze, probavnih smetnji, a preporučuje se i onima koji su bili izloženi rengenskom zračenju ili su lečeni velikim dozama antibiotika.Kvalitet polena, kao i meda, zavisi od vrste biljaka iz kojih su pčele uzimale sok, čistoće terena i načina prerade.

Propolis-najbolji prirodni antibiotik

Propolis je pčelinji proizvod smolaste strukture i jedan od najsnažnijih antibiotika. Osim toga ima veoma snažno antivirusno, biostimulativno i anestetičko dejstvo. Što znači da je propolis izuzetno preventivno sredstvo u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Najčešće se upotrbljava u vidu rasvora propolisa u alkoholu ili etru i u obliku kapi ili kreme. Koristi se i za spoljnu i unutrašnju upotrebu.

Matični mleč

Matični mleč ima široku primenu u humanoj medicini jer je bogat vitaminima, hormonima i aminokiselinama. Najčešće se primenjuje u kombinaciji sa medom kao kompaktna mešavina. Mleč jača organizam, deluje antimikrobno i protiv radijacije, jača imunitet i stimuliše metabolizam, normalizuje krvni pritisak, popravlja stanje krvnih sudova i drugih organa, ubrzava zarastanje rana i preloma kostiju. Njegova prmena preporučuje se i nakon nekih hiruških intervencija, porođaja sa obilnim krvarenjem, kao i u slučaju anemije.

Pčelinji otrov

Ovo je proizvod pčela koji se najmanje koristi danas. Pčelinji otrov se nalazi u žaoci pčele i ona ga ispušta samo kada joj preti opasnost. Dokazano je da dirktan ubod pčele ima izuzetno lekovito dejstvo u slučaju reume, ali osobe koje su alergične na ubod treba da izbegavaju primenu ove metode.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara