Zdravlje i bilje
6
Jun

Pobedite prolećne alergije!

Izbegavajte alergene i boravak u prirodi, a u savladavanju simptoma pomažu pravilna ishrana i preparati na bazi kamilice, đumbira i majčine dušice. Dolazak proleća predstavlja pravu noćnu moru za one koji pate od alergija, a glavni razlog za to su sićušne čestice polena koje dospevaju u vazduh sa drveća, trava i korova. Kada sav taj polen dođe u dodir sa nosnom dupljom, polen izaziva preteranu reakciju imunološkog sistema koji ga prepoznaje kao napadača.E, sad ono kad nam curi nos, ili ti stalno šmrcamo, pa nas svrbe oči, nos i osetimo peckanje...to je zato što antitela napadaju alergene što dovodi do oslobađanja specifičnih hemikalija – histamina.

Recepti

So i soda čiste sluz i sinuse

Rastvoriti po četvrtinu kašičice morske soli i sode bikarbone u šoljici tople destilovane ili prokuvane vode, pa ušpricati najpre u jednu a zatim u drugu nozdrvu.

Kamilica protiv svraba očiju

Preliti dve filter vrećice kamilice sa 1dl ključale vode, i ostaviti dok se ne prohladi, a zatim ih ocediti i držati na oćima. Ponavljati nekoliko puta dnevno.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/lekovito-bilje.4/kamilica.313.html

Kopriva ublažava kijanje

Preliti kašičicu sitno iseckane suve koprive sa 2dl ključale vode i ostaviti da odstoji 15 minuta. Procediti i piti dve – tri šolje sveže pripremljenog čaja dnevno.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/lekovito-bilje.4/kopriva-urtica-dioica.123.html

Nana za inhaliranje

Ova lekovita biljka efikasno čisti začepljene disajne puteve. Svako veče inhalirati se vrelim čajem od sušenih ili svežih listova nane.

http://www.zdravlje-bilje.com/srp/lekovito-bilje.4/nana.124.html

Majčina dušca protiv kašlja i gušenja

Čaj od majčine dušice pomaže u lečenju kašlja i gušenja uzrokovanih alergijom, te ublažava upalu grla. Preliti kašičicu sitno iseckane majčine dušice sa 2dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procediti i piti dve – tri šolje sveže pripremljenog čaja dnevno.

Đumbir smiruje upalu grla

Kuvati kašiku narendanog korena đumbira u 2,5dl vode oko deset minuta. Procediti i kada se proladi dodati kašiku meda. Piti ujutru i uveče po šolju sveže pripremljenog napitka. Ukoliko se već piju neki drugi čajevi svakoj šolji se može dodati i malo đumbira u prahu.

Koje namirnice treba izbegavati?

Pojedine vrste hrane mogu izazvati sindrom oralne alergije i svrab u ustima i svrab u ustima ili grlu. Na primer’kapsacin, jedinjenje koje papričicama daje specifičnu ljutinu, može uzrokovati simptome slične alergije..curenje nosa, suzenje očiju i kijanje. Preporučuje se izbegavanje celera i bresaka, ali i alkohola jer njegovi sastojci proizvode histamine, hemikalije koje uzrokuju začepljenje i curenje nosa, suzenje i svrab očiju.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara