Zdravlje i bilje
21
Sept

Selen

Gotovo svakodnevno unosimo selen, koristeći ga u ushrani, a čiji sastojci štite organizam od razornog dejstva slobodnoh radikala. Pitate se verovatno koja je to biljka ? Vrlo je jednostavno beli luk je jedan od najbogatijih prirodnih izvora selena.

Selen

Selen je mikroelement neophodan za normalno funkcionisanje ljudskog organizma, a vremenom se troši i mora se unositi balansiranom ishranom. Selen je inače jedan od najjačih antioksidanata, uz vitamine C i E i beta-karoten, borac je protiv slobodnih radikala koji učestvuju u razvoju bolesti srca, pluća i raka, pa igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.Isto tako selen čuva imunitet, pospešuje rad pankreasa i značajno usporava sušenje i starenje tkiva, zatim čuva kožu i čini je elastičnijom, pa tako i otpornijom na spoljne uticaje i starenje. Jedna vrlo zanimljiva vest da selen povoljno deluje na žene u menopauzi jer ublažava valunge i poboljšava opšte stanje. A, pre izvesnog vremena počela sam uz savete moje mame da i ja koristim selen , koji sam čak i posadila. Lišće selena uzimam dva puta u toku nedelje, potrebno ga je samo dobro i polako žvakati. A, što se tiče nama jačeg pola, selen se koncentriše u testisima i igra značajnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida.

Manjak selena

Nedostatak selena može da izazove komplikacije usled pada imuniteta, poremećajem rada štitne žlezde i slabosti mišića. Nedostatak selena je nemoguć ako se osoba pravilno hrani, odnosno ukoliko konzumira raznoliko sveže voće i povrće.Najpoznatiji antiseptik je beli luk, univerzalan je izvor zdravlja, a, svaki čen sadrži hemijske supstance koje čiste creva od bakterija, snižava nivo masnoće u krvi, sprečava nastanak tromboze i niza kardiovaskularnih oboljenja.

Gde sve ima selena?

Selena ima u špargli, crnom luku, klicama i mekinjama, brokoliju i biljci noni. Ovi proizvodi mogu da se pronađu u prodavnicama zdrave hrane, pristupačniji i jeftiniji izvori selena jesu paradajz, smokva, spanać, boranija, susam, jezgrasti plodovi, seme suncokreta, ren i ljuta paprika.

Moćna kombinacija

Ukoliko se selen uzima sa vitaminom E, efekat za zdravlje biće mnogo jači. Vitamin E je veoma moćan zaštitmik organizma, koji učestvuje u ćelijskom metabolizmu i štiti srce. Udružen sa selenom on doslovce blokira slobodne radikale i štiti organizam od UV zračenja i radioaktivnosti slabijeg inteziteta.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara