Zdravlje i bilje
29
Apr

Šta sve može SO?

Poslednjih decenija SO ima sve lošiju „reputaciju“

Često je nazivaju jednom od četiri „ bele smrti“zajedno sa brašnom,šećerom i mašću, jer po nekim istraživanjima preteran unos soli može uzrokovati zdravstvene probleme, medju kojima je povišen krvni pritisak. Ipak , ne sme se zaboraviti da je SO jedan od minerala neophodnih našem telu. Primarno se sastoji od natrijum-hlorida hemijskog jedinjena koje makar u malim količinama ima gotovo skoro svaki živi organizam. SO je važna za regulaciju balansa tečnosti u telu, pomaže normalnom funkcionisanju nervog sistema, utićče na kontrakciju mišića održava ravnotežu, kiselinu krvi i urinu, a ima i bitnu ulogu u apsorpciji hranljivih sastojaka.Mnji unos ssoli u organizmu može da izazove hiponatremiju tj poremećaj elektrolita izazavan manjim unosom soli.

SO kao...!!!

Osim što je neizostavan zaćin u kuhinji, SO ima izrazit antibakterijski efekat, pa se koristi i kao prirodni konzervans u pripremi zimnice i čuvanje hrane. Upravo zbog toga dehidrira i ubija bakterije SO se od antičkih vremena koristila u medicini. Egipćani su pravili laksativ koji je sadržaoSO,semenke povrća i med, a Grci koristili za inhalaciju, kao i u brojnim lekovima za kožne infekcije dok su Rimljani dodavali u napitke, masti i uljakako bi tretirali razne tegobe- toliko su cenili ovaj dar prirode da su čak u jednom periodu i vonike plaćali SOLJU.

Neke od antičkih recepata i dan danas daju dobre rezultate.

Šta sve može so

Ranice na grliću materice!

Kašičicu krupne morske SOLI, i ujedan decilitar tople vode pa natopite tampon i stavite ga u vaginu. Ostavite da deluje preko noći . Terapija traje minimalno petnaest dana.

Uganuće zgloba

Pomešajte tri kašike brašna, sa tri kašike krupne morske SOLI, pa dodavajte mlaku vodu dok ne dobijete testo. P rivite na bolni zglob pa umotajte najpre  krpom, potopljenu u rastvor soli i vode, a zatim plastičnom folijom držite najmanje dva sata ponavljajte ujutru i uveče.

Mast za bolne zgobove

Po jednu kašiku meda, senfa, soli i soda bikarbone mešajte dok ne dobije te homogenu masu, a zatim je sipajte u čistu teglicu. Mast nanesite na bolne zglobove potom ih prekrite plastičnom folijom pa utoplite, kako bi se dobro zagrejalo. Oblogu treba držati najmanje sat vremena , a zatim bolno mesto isprati mlakom vodom. Ovu mast možete koristiti nekoliko puta dnevno, ali oprezno koliko vam je koža osetljiva jer senf zbog ljutine može izazvati  crvenilo.

Lekovito bilje

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara