Zdravlje i bilje
16
Jan

Sve je u siru

Istina je da je sir, sam po sebi, izvor masti, i to one zasićene, kao i to da izaziva holesterol. Sir, međutim, ima i svojih pozitivnih strana: on je bogat proteinima životinjskog porekla, kao i kalcijumom (dva sastojka koja su većini nas preko potrebna).

Svega 55 grama nepunomasnog sira dnevno dovoljno je da pokrije 50% neophodne količine kalcijuma za taj dan i čak 15 grama proteina, sve to sa minimalnim ulaganjem 160-180 kalorija.

Kada je reč o regularnom siru, 55 grama će pokriti istu količinu kalcijuma i proteina, ali će doći do promene u vrednostima kalorija i masti, i to:

  • 228 kalorija u poređenju sa oko 180 nepunomasnog sira
  • 19 grama masti u poređenju sa oko 12 grama masti nepunomasnog sira
  • 12 grama zasićene masti u poređenju sa 8 grama zasićene masti nepunomasnog sira
  • 50-60 mg holesterola u poređenju sa 30-40 mg nepunomasnog sira

Ne dozvolite da vas ovo obeshrabri i natera da sir izbacite iz svakodnevne ishrane, jer postoje načini da on i dalje ostane deo vaše svakodnevne kuhinje, s tim što ćete mu samo smanjiti gorenavedene vrednosti.

Manje masti i kalorija

Prilikom pripreme nekog jela, čiji je sastojak i sir, najbolji način da smanjite količinu kalorija i masti jeste da i dalje upotrebite regularno masni sir, ali da smanjite meru za pola od one navedene u originalnom receptu.Možete se pridržavati i iste mere kao u receptu, ali koristite nepunomasni sir - prijatnog je ukusa i lako se topi. Tako ćete smanjiti količinu kalorija za čak 30%, masti za nekih 40% i količinu zasićenih masti za trećinu. I pored toga, nivo korisnog kalcijuma i proteina i dalje će biti visok.

Kada je samo određena vrsta sira opcija

Svakako postoje i trenuci kada je neophodna određena vrsta sira kako bi se upotpunio recept, a adekvatna manje masna zamena jednostavno ne postoji - kao što je to slučaj sa parmezanom. U ovim slučajevima, u redu je koristiti upravo tu vrstu sira, s tim što možete malo smanjiti količinu, kao i ostale sastojke koji sadrže puno i običnih i zasićenih masti. Na taj način ćete smanjiti i kalorijsku vrednost obroka u celini.

Jak sir kao rešenje

Još jedan od načina jeste da pređete na jači sir, kako biste ga upotrebili u manjoj količini prilikom pripreme. Neki od sireva iz ove grupe su:

  • parmezan
  • svi dimljeni sirevi
  • gorgonzola
  • kozji sir
  • feta

Sir i zdrava hrana su dobra kombinacija

S obzirom na to da je sir izvor zasićenih masti, kako bi im se smanjio štetan uticaj, dobro je kombinaovati ga sa zdravom hranom bogatom sočivom, poput pasulja, povrća ili paste.
Dobro je kombinovati punomasni sir i sa mesom, koje takođe obiluje mastima. Na taj način će jedne masti poslužiti kao oružje u borbi protiv drugih, a pri tom smanjiti kalorijsku vrednost obroka u celini.

Dragan Cvetković

Izvor: Krstarica

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
December 09, 2011 - 22:39
Odlican tekst!

Prikaži/Sakrij Formular komentara