Zdravlje i bilje
25
Feb

Zdravo laneno ulje

Formula snažnog imuniteta glasi - kad god možete uzimajte omega 3 i omega 6 esencijalne masne kiseline

Pogrešno je mišljenje da su masti neprijatelji zdravlja, jer one su nužne i za vitkost i za zdravlje. Važno je u kojem obliku ih unosimo. Među zdravim mastima su važne omega 3 i omega 6 masne kiseline. Važno ih je unositi hranom ili eventualno dodacima ishrane. Te kiseline učestvuju u izgradnji ćelijskih membrana i hormona.

Najbolji izvor omega 3

Najzastupljenija među omega 6 amino-kiselinama jeste linoleinska kiselina, a ima je puno u suncokretovom ulju, nešto manje u voću, povrću i žitaricama. Najbolji izvor omega 3 su laneno ulje i plava riba. Laneno ulje kod nas se prodaje u prodavnicama zdrave hrane. Kod kupovine važno je paziti na kvalitet, jer ga svetlost i kiseonik lako mogu uništiti. Zato laneno ulje treba držati u tamnim, dobro zatvorenim staklenim bocama. Uvek ga treba držati u frižideru i koristiti za hladna jela, nikad za kuvanje, jer visoka temperatura uništava omega kiseline.

Lekovito ulje

Mršavljenje: omega 3 i omega 6 pomažu u redukciji telesne masti.

Bolesti srca i krvnih sudova: omega 3 smanjuju holesterol, trigliceride i ublažavaju aritmiju srca, pa služe za prevenciju bolesti srca i krvnih sudova.

Karcinomi: istraživanja su pokazala da omega kiseline mogu selektivno da uništavaju ćelije raka na tkivima u laboratoriji, bez uništavanja zdravih ćelija. Veruje se da bi u budućnosti visoke doze omega 3 mogle služiti za usporavanje ili zaustavljanje rasta tumora, a zdravim ljudima hrana bogata omega kiselinama savetuje se kao prevencija raka.

Artritis: kod dve trećine pacijenata koji su uzimali omegu kao svakodnevni dodatak ishrani zapažen je značajan napredak, pa više nisu morali da uzimaju lekove na bazi steroida, a kod ostalih 20 odsto omogućeno je smanjenje lekova protiv artritisa.

Problemi sa kožom: psorijaza, akne, ekcem, suva koža, alergije i druga stanja kože u velikoj su meri povezana s nedostatkom omega kiselina.

Stres: omega 3 masne kiseline su preteča prostaglanida, koji regulišu imunitet i odgovorni su za fiziološki odgovor tela na stres.

Korisno i zdravo

  • Pomaže u zaštiti tela od upala
  • Sprečava zadržavanje vode u telu.
  • Jača imunitet.
  • Skraćuje vreme oporavka mišića nakon velikih napora.
  • Pomaže u lečenju uganuća, iščašenja, podliva i masnica.
  • Ubrzava metabolizam tako što stimulišu tzv. smeđe masne ćelije i olakšava gubitak telesne masti.
  • Sadrži lignan, antioksidant koji sprečava apsorpciju holesterola iz masne hrane i koristi se u prevenciji i lečenju raka dojke, debelog creva i prostate

Stil magazin

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara